Özel Nisa Hastanesi - Haberler - ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABI (AKUT OTİTİS MEDİA)
Online
Randevu
Online
Labaratuvar
?nteraktif
Hesapl?y?c?lar
Hayattayken
Hayat Verin
Hasta ve
Ziyaretçi
Hastan?za
Mesaj Gönderin
Anlasmali
Kurumlar

A’dan Z’ye SAĞLIK Haberleri

ÇOCUKLARDA ORTA KULAK İLTİHABI (AKUT OTİTİS MEDİA)

Şiddetli kulak ağrısı, yüksek ateş, baş ağrısı, iştahsızlık, bulantı-kusma ve karın ağrısı gibi belirtileri olan orta kulak iltihabı, kulak zarı arkasındaki orta kulak odacığının iltihabıdır. Orta kulak iltihapları çocukluk çağında en sık görülen ikinci hastalıktır. Akut orta kulak iltihabı tekrarlayan bir hastalıktır ve 7 yasına kadar tüm çocukların üçte birinden fazlasında yılda en az 5 defa olmak üzere görülmektedir.

Kulak; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere 3 bölümden oluşur.
Dış kulağı kulak kepçesi ve dış kulak yolu oluşturur. Kulak kanalının bitiminde dış kulak ile orta kulağı ayıran kulak zarı bulunur. Kulak zarı, üzerine ses dalgaları geldiğinde titreşen ince bir yapıdır. Orta kulak, kulak zarının arkasında bulunan ve hava içeren bir odacıktır. Hava, burnun gerisindeki geniz bölgesinden, östaki tüpü adlı küçük bir kanal ile orta kulağa taşınır. Östaki tüpünün görevi, orta kulak boşluğundaki havanın basıncını dış ortamdaki atmosfer basıncı ile eşitlemektir. Ses dalgalarının kulak zarında oluşturduğu titreşimler orta kulak boşluğundaki küçük kemikçiklerden (örs, üzengi, çekiç) iç kulağa iletilir ve sesi beyne ileten sinirler uyarılır.

Orta kulak iltihabı (akut otitis media) nedir?
Otitis media, kulak zarı arkasındaki orta kulak odacığının iltihabıdır. Orta kulak iltihapları çocukluk çağında en sık görülen ikinci hastalıktır. Akut orta kulak iltihabı tekrarlayan bir hastalıktır ve 7 yaşına kadar tüm çocukların üçte birinden fazlası en az 5 akut orta kulak iltihabı (AOM) atağı geçirmektedir.

Hayatın ilk 2 yılında tüm çocukların % 90’ında en az 1 saptanmış AOM mevcuttur.
Orta kulak hastalıklarında en önemli faktör östaki tüpünün fonksiyon bozukluğudur. Östaki tüpünün geniz bölgesine açılan ucundaki mukozadaki ödem ve negatif orta kulak basıncı ile geniz bölgesinde bulunan enfekte salgıların orta kulağa ulaşması kolaylaşır.

Çocuklarda östaki tüpünün erişkinlere göre daha yatay, kısa ve daha olması, tam olgunlaşmamış bağışıklık sistemi ve sık tekrarlayan viral (virüslerin yaptığı) üst solunum yolu enfeksiyonları AOM gelişiminde büyük rol oynar.

Belirtileri nelerdir?

 Genellikle ÜSYE sonrası ortaya çıkan huzursuzluk, huy değişikliği, uyku bozukluğu ile başlar
 Eğer ifade edecek yaştaysa şiddetli kulak ağrısı
 Kulak akıntısı
 Baş ağrısı
 Ateş
 İştahsızlık
 Bulantı-kusma
 Karın ağrısı ve ishal

Risk faktörleri nelerdir?

 Bağışıklık sistemindeki yetersizlikler
 Genetik yatkınlık
 Anatomik farklılıklar
 Damak yarıkları
 Down sendromu
 Östaki tüpünün çocuklardaki farklılıkları
 Alerji
 Yenidoğan beslenme yöntemleri (anne sütü AOM riskini azaltır)
 Pasif sigara içiciliği
 Kreşler (akıntı temas sonucu solunum enfeksiyonları ve AOM riski artar)

‘Seröz Otitis Media’ veya diğer adıyla ‘Efüzyonlu Otitis Media (EOM)’ enfeksiyon belirti ve bulguları olmadan (ateş, akıntı, ağrı vb.) orta kulakta gelişen sıvı birikimidir. Genelde AOM sonrasında gelişir. Silik bulguları nedeniyle gözden kaçması çok kolaydır. En önemli bulgusu işitme azlığıdır.

Orta kulak iltihabı bulaşıcı mıdır?
Orta kulak iltihabı bulaşıcı değildir, ancak orta kulak iltihabına yol açan üst solunum yolu enfeksiyonu bulaşıcı olabilir.

Orta kulak iltihabı nasıl tedavi edilir?
Orta kulak iltihabı, 10-14 gün süreyle kullanılan antibiyotiklerle ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek anti gribal ilaçlar ve burun damlaları ile tedavi edilir.

Cerrahi tedavi gerekebilir mi?
Akut otitis medianın şiddetli döneminde kulak zarında oluşan aşırı gerilme, şiddetli ateşe ve huzursuzluğa yol açabilir. Kulak zarı iltihabın baskısı ile delindiğinde oluşan delik istenmeyen ve tehlikeli bir yerinden ve çok büyük olabilir. Bazen bu delik kapanmayabilir ve kronik orta kulak iltihabı ile sonuçlanabilir. Kronik orta kulak iltihapları kişinin ömür boyu sürecek şekilde yaşam kalitesini etkileyebileceği gibi hayati risk de oluşturabilir. İşte bu riski yaşamamak için gerekli durumlarda parasentez dediğimiz küçük müdahale ile kulak zarına yapılacak küçük bir kesi ile orta kulaktaki iltihap boşaltılabilir.

Uzun sureli tedaviyle sonuç alınamayan, işitme azlığı yapan seröz otitlerde (kronik seröz otitis media) ve tekrarlayan orta kulak iltihaplarında ve ayrıca medikal tedaviye cevap vermeyen, ciddi östaki tüp fonksiyon bozukluğu bulunan hastalarda kulak tüpü (ventilasyon tüpü) uygulaması yapılabilir. Genellikle adenoidektomi (geniz eti alınması ) ile birlikte gerçekleştirilmektedir.

Orta kulak iltihabı niçin önemlidir?
Orta kulak iltihapları büyük çoğunlukla önlenebilir ve tamamen tedavi edilebilir hastalıklardır. Risk faktörleri zamanında fark edilebilir ve minimize edilebilirse orta kulak iltihaplanması sıklığı çok aza indirilebilir. Hastalık erken fark edilir ve enerjik bir biçimde etkili, yeterli bir tedavi ile tümüyle ortadan kaldırılabilir. Bu yapılamazsa oluşan işitme kaybı erken dönemde konuşmayı, uzun vadede öğrenmeyi ve zeka gelişimini geri bırakacaktır. Kronik orta kulak iltihapları oluştuğunda uzun süreli, zor ameliyatlar gerektirecek ve bazen de bu ameliyatlar yapılmasına rağmen ideal sonuçlara ulaşılamayacaktır. Kişinin, ailesinin yaşam kalitesi ileri derecede olumsuz etkilenecek, toplum sağlığı ve tedavinin ülke ekonomisine maliyeti ise çoğu zaman ölçülemeyecektir.

13 Ekim 2014 Pazartesi

Diğer Haberler